Zdravje naših otrokje najpomembnejše za starše in za zaposlene v vrtcu Juršinci. Letošnje šolsko leto smo se vključili v projekt Zdravje v vrtcu in se s tem še bolj podrobno seznanili z zdravim načinom življenja, zdravo prehrano, s pravilnim umivanjem zob in rok, s pravilnim obnašanjem pri kašljanju/kihanju, brisanju nosu, zmanjšanju strahu pred zdravstvenimi delavci.

Sodelovali smo z zunanjimi zdravstvenimi delavci. Čez celo šolsko leto nas je obiskovala zobna asistentka. Pogovarjali smo se o higieni zob, o pravilnem umivanju zob, prebirali pravljice na temo zdrav zob, pregledovali zobe in bili nagrajeni s pobarvankami in štampiljkami.

Obiskala nas je tudi medicinska sestra, s katero smo spoznali bacile, pravilen način umivanja rok in razmigali telesa. Veliko smo se pogovarjali o zdravi hrani, izdelovali plakate, prepevali pesmi in plesali na glasbo na temo zdravje.

Gibanje in šport sta v vrtcu del vsakodnevnih dejavnosti, saj tako urimo gibalne veščine in krepimo naše telo. Naš vrtec je vključen v projekt Mali sonček. Otroci so se čez celotno leto veliko gibali na različne načine. Vsakodnevni sprehodi in uživanje na svežem zraku, daljši pohodi, premagovanje naravnih ovir v gozdu, travniku in športnem igrišču, igre na snegu, igre z žogo, premagovanje poligonov, vožnje s skiroji in kolesi. Izvedli smo tudi kros vrtca Juršinci.

V našem vrtcu smo gibalno obeležili DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA. Mlajši so se razgibavali s pomočjo različnih rekvizitov, premagovali ovire iz blazin (poligon) v večnamenskem prostoru, večje skupine pa smo se odpravile na daljši skupni pohod.

Skrb za dobro počutje, varnost in zdravje otrok so nekatere izmed osnovnih nalog vseh zaposlenih v Vrtcu pri Osnovni šoli Juršinci. Varna, uravnotežena in kakovostna zdrava prehrana je eden od temeljev zdravja, saj zagotavlja ustrezen psihofizičen razvoj in dobro počutje. 

V Sloveniji je vedno večje število otrok alergičnih na hrano in živila. V ospredju so alergija na mleko, jajca, oreščke, arašide, sojo in druga živila. Ker se večina alergijskih reakcij zgodi izven medicinskih ustanov, doma, v šoli, vrtcu, na izletu je pomembno, da imamo vsa ta znanja o alergijah tudi vzgojitelji in učitelji, ki veliko časa preživimo z otroki. Tako smo v mesecu februarju, na naši šoli imeli organizirano predavanje na temo ALERGIJA – vse o alergijah, predavateljice ga. Nuše Krošl iz ZD Ptuj. Obnovili smo tudi znanje in prakso TPO (temeljni postopki oživljanja).

Koordinator programa Zdravje v vrtcu

Martina Fras

(Visited 46 times, 1 visits today)