Spoštovani starši,

vse večkrat se pojavlja vprašanje: »Kdaj je otrok dovolj zdrav, da gre v vrtec?« 

Priporočilo je, da je otrok sposoben za vključitev v vrtec, če je od zadnjega bolezenskega znaka (bruhanje, vročina, driska,…) minilo najmanj 24 ur. 

Starši so odgovorni za zdravje svojega otroka in v vrtec sodi samo zdrav otrok.  Zdravljenje otroka naj poteka doma, v domačem okolju.  Ob prebolevanju katerekoli okužbe oziroma bolezni potrebuje otrok počitek in bližino tistih, ki ga imajo radi – staršev.

Kdaj se bo otrok po preboleli bolezni vključil v vrtec, oceni pediater, ki otroka zdravi. Dejstvo pa je, da mora biti otrok dovolj zdrav, da je sposoben obremenitev, ki se pojavljajo v vrtcu in ne sme biti »kužen« za okolico.

Otroci po preboleli bolezni (rekonvalescenti) so bolj dovzetni za ponovno okužbo, če pa se otrok zdravi v vrtcu, je verjetnost, da bo ponovno obolel še toliko večja. Ob tem ne smemo pozabiti dejstva, da bolan otrok v skupini okužuje vse svoje sovrstnike. Pogosto se dogaja, da obolevajo isti otroci.

Starši svojega otroka sami najbolje poznate, zato največkrat pri svojem otroku prvi opažate bolezenske znake, ki vas opozarjajo, da se z vašim otrokom nekaj dogaja. Kadar opazite pri otroku spremembo, je pomembno, da ste nanjo pozorni in nanjo ustrezno reagirate.

Otroka obdržite doma v primeru pojava kateregakoli od  spodaj navedenih znakov:

  • povišana telesna temperatura (višja od 37°C), težko dihanje, neznačilna utrujenost;
  • otrok, ki je v zadnjih 24 urah več kot 2x bruhal;
  • otrok, ki ima drisko in je tekoče odvajal blato več kot 2x ali 3x na dan;
  • otrok, ki ima v ustih razjede in se slini;
  • otrok, ki ima na novo nastale izpuščaje (z ali brez vročine), nevrodermitis je izjema;
  • otrok, ki ima gnojni izcedek iz oči;
  • otrok, ki ga boli žrelo in ima otekle bezgavke;
  • otrok, ki močno kašlja;
  • otrok, ki ima uši, oz. dokler niso le-te odstranjene (fizično ali s šamponom).

Ob prebolevanju katere koli okužbe otrok potrebuje počitek. S počitkom omogočimo otroku hitrejše in boljše zdravljenje in zmanjšamo možnost zapletov bolezni. Preprečimo tudi širjenje bolezni na druge otroke, s tem omogočimo dobro počutje vseh otrok v skupini in dosežemo zadovoljstvo staršev in otrok.

Starši boste veliko pripomogli k boljšemu zdravju otrok s tem, da boste otroke učili higienskih navad, posebno pravilnega umivanja rok, zadovoljili otrokovo potrebo po spanju in otroku omogočili dovolj bivanja na svežem zraku.

Naj nam bo ZDRAV OTROK naša želja in skrb.

NALEZLJIVE BOLEZNI

Vzgojitelj lahko odkloni sprejem otroka v vrtec, če ob njegovem prihodu ugotovi znake obolenja (vročina, izpuščaji, vnetje oči, bruhanje, driska, hujši kašelj, ušivost ipd.). Saj ima vsakdo  pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi ter dolžnost varovati svoje zdravje in zdravje drugih pred nalezljivimi boleznimi (Zakon o nalezljivih boleznih).

Na spodnjih povezavah so opisi enih izmed najpogostejših nalezljivih bolezni pri otrocih:

Več o posameznih nalezljivih boleznih, ki se pojavljajo, najdete na spletnem naslovu Naciolanega inštituta za javno zdravje.

https://www.nijz.si/sl/podrocja-dela/nalezljive-bolezni/nalezljive-bolezni-od-a-do-z-nalezljive-bolezni-po-skupinah

(Visited 143 times, 1 visits today)